noerrebro

fra alle hjørner

Nørrebro’sk vegetarmiddag #1: Humus

Så startede ferien! D. 11. januar var jeg oppe i kognitionspsykologi, og det gik godt. Eksekutive funktioner er ikke lige mig, men sådan er det jo, og man kan ikke være lige heldig hver gang. C og jeg fejrede det med et par øl på ”Det rene glas” på hjørnet af Nørrebrogade og Peter Fabers Gade. Har aldrig været der før, da jeg ikke er den vildeste værtshustype, men trods røgen var det helt ok, og der var helt fyldt op med unge og gamle, selv om klokken kun var 12!

Efter et par øl smuttede vi hjem til mig for at lægge fødselsdagsplaner. I torsdags fyldte jeg nemlig 23, og i den anledning blev jeg fejret af 13 dejlige venner, som kom over om aftenen til lækker vegetarmiddag. Jeg havde stået i køkkenet hele dagen, hvor jeg fik fremtryllet to forskellige slags vegetardeller, to lækre salater, fladbrød, humus og snacks. Og der var mad til ca. 20 mennesker. Frygter altid, at der ikke er mad nok 🙂

Men her kommer altså mit første indlæg med en Nørrebro’sk opskrift! Tada…

De halvgrove fladbrød blev købt i grønthandleren 2200Kærlighed på Blågårdsgade 2: Ti friske, flade brød for 12,- Og de er så flinke dernede…!

Den lækre humus lavede jeg aftenen før, men kikærterne havde jeg sat i blød om morgenen. Ca. 1 kg – og der er så nok til ca. 20 personer. De fleste elsker humus, og hvis det både bliver brugt til maden og som dip til snacks, så skal det nok blive spist. Her får I billedet af de fine snacks – mest fordi jeg synes, at hjerteskålen er så sød.

I får selvfølgelig også de andre opskrifter på kidneybønnedeller, linsedeller, broccolisalat og rødbedesalat. Men her følger den mest populære ret til min fødselsdag: den Nørrebro’ske humus!

Selv elsker jeg humus – især hvis der ikke er for meget olie i, og den må godt være lidt fast, så det ikke bare flyder snasket rundt. Men man kan selvfølgelig lave sin humus, som man vil, og hvis den skal være mere fast, tilsætter man bare lidt mindre olie/vand/surmælksprodukt.

Jeg havde ca. 10 humusopskrifter og endte lidt med mixe dem til min egen version, så hæng mig ikke op på mængderne. Det kan sagtens være, at der skal lidt flere hvidløg i eller lidt mindre olie. Men Prøv jer frem – tag en lille mængde af gangen. Der er ingen bedre humusdommer end jer selv, og jeg har indtil nu aldrig fulgt en humusopskrift slavisk. Så længe den smager af humus, så er man på rette vej!

Ingredienser:

1 kg tørrede kikærter

8 dl kikærtekogevand

10 spsk. tahin

10 fed hvidløg eller efter smag (gerne flere!)

4 citroner

Persille

1 frisk chili eller/og evt. 2 tsk. stødt chili

10 spsk. olivenolie – man kan også bruge lidt vand eller evt. creme fraiche/A38, hvis man vil undgå olie, men det olien giver den en dejlig konsistens, og smagen er også en anelse bedre, i forhold til hvis man tilsætter et surmælksprodukt.

3 tsk. spidskommen

Salt og peber

Kikærterne sættes i blød i ca. 12 timer og koges i omkring 45 min. De skal ikke være hårde, men heller ikke helt smattede. Husk at gemme vandet! Det skal nemlig blendes sammen med kikærterne og de andre ingredienser.

Men som sagt: Bland lidt af gangen og smag til undervejs. Der er ingen ingrediens, som kommer før en anden, men det er smart lige at få kikærterne blendet med kogevandet først. Jeg brugte en Bamix stavblender og en kæmpe skål, for jeg har endnu ikke skaffet mig selveste blenderskålEN til Bamix’en! Det virkede ok, bortset fra at det til at starte med fløj rundt med kikærter!

Drys evt. lidt persille eller hakket chili over til sidst, så det ser lidt smukt ud 🙂

4 responses to “Nørrebro’sk vegetarmiddag #1: Humus

 1. Jens januar 15, 2012 kl. 8:05 pm

  Jeg undrer mig jo over, at du ikke bruger tamari….. jeg ved selvfølgelig godt, at man kan lave hummus på mange måder, men jeg synes næsten det er uundværligt. Hvis du ikke kender tamari, så vil jeg gerne anbefale det….. 😀

  • noerrebro januar 15, 2012 kl. 8:14 pm

   Jeg kender tamari, men har dog aldrig hørt om nogen, der bruger det i humus? Men måske skal det bare prøves? Må virkelig købe en snart, hvis det er så uundværligt 😉

   • Jens januar 16, 2012 kl. 5:45 pm

    Tjek min hummusopskrift på min blog. Den er bare ændret en lille smule fra den opskrift Urtekram har bag på deres kikærter, og de bruger tamari….. det er selvfølgelig muligt at jeg tager fejl, men jeg forestiller mig, at hummus uden tamari må være lidt tamt! Sorry…. 😀

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: