noerrebro

fra alle hjørner

Nordisk Brødhus

Jeg har endelig fundet mit yndlings morgenmadssted på Nørrebro. Et helt fantastisk brødhus, som ligger på Rantzausgade og kalder sig Nordisk Brødhus. De vil ikke kaldes café, og heller ikke bageri. De er bare et brødhus uden et skilt 🙂 Kun det landlige, hjemmebagte brød og den kæmpe stenovn, som man kan skimte gennem de store vinduer, signalerer, at man står foran Nordisk Brødhus.

Da Freja og jeg ankom ved en 12-tiden forleden, anede vi ikke, at man skulle have bestilt bord. Ikke fordi der ikke er pladser nok, men fordi de ønsker at undgå overproduktion og madspild og derfor kun forbereder det, som de ved bliver solgt. Vi var dog så heldige, at de havde nok af det hele til at kunne lave en lille formiddagsanretning til os.

Brødhuset drives af parret Camilla og Lennart. Nede-på-jorden mennesker og ”ægte jydere” som Lennart sagde. Camilla står for de lækre pastries, og Lennart står for det gode brød + de mange jokes og den livlige snak. Fuldstændig ligetil og meget venlig til at fortælle om både konceptet bag brødhuset og sit eget liv.

De kommer begge fra Michelinbranchen, men ønskede at starte deres eget sted med fokus på kvalitet, bæredygtighed og mad lavet så naturligt som muligt. Afslappet og uformelt! Som Lennart sagde, ønsker de at drive et sted, hvor gæsterne ikke kommer med alle mulige forventninger. Man kommer ind og ved ikke, hvad man får. Man må fx nøjes med én kniv til deling, hvilket der jo ikke er noget galt i, men måske forventer man at få en kniv hver. Der er altså intet fint over det, men derimod god stemning og god kvalitet.

Vores formiddagsanretning var meget overdådig. Smuk, lækker og fyldt med kærlighed. Først fik vi en dejlige café latte og en helt fantastisk lækker æblemost, most af selveste Arne 🙂

Og så kom maden lidt efter lidt – for man skal ikke skynde sig! Fanøskinke, goudaost efter egen opskrift, smør drysset med salt og pyntet med en blomst, banankage samt filodejsdutter med drænet yoghurt og lidt fløde iblandet. Normalt serveres det på et stykke bark, men Camilla ville gerne bruge sin lille bakke, så det fik hun lov til.

Dertil kom det hjemmebagte rugbrød, hvedebrød og maltbrød serveret i en bakke, der lige skulle krølles lidt, så den blev lidt mere rå, inden den blev sat på bordet. Økologisk, rustikt brød bagt på surdej og med lækker, sprød skorpe… Mums! Og så med hjemmelavet lækker marmelade.

Derefter kom de blødkogte æg serveret i små kopper fyldt med salt. Haps…

Og til sidst frisk dansk frugt: æble, nektarin og pære. Det var lækkert!

Vi spiste SÅ langsomt og nød hver en bid. Og indimellem kom Lennart ud, spurgte, hvordan det smagte, og gav en lille historie. Han fortalte, at han havde boet i London, hvor han arbejdede på en thairestaurant og brugte alle sine penge på gode restauranter. At han nød at arbejde på Nørrebro, samtidigt med at han kunne nyde haven, stilheden og familielivet i Hvidovre. At han hverken er glad for bureaukrati eller jantelov, men elsker det naturlige og menneskelige. Og at han lagde al sin energi i brødhuset og sommetider sov under bagebordet 🙂

Kl. 14 meldte de udsolgt, og vi var de sidste, der sad og hang i solen på hjørnet. Camilla gav os de sidste smukke boller (grundlæggende lavet af ”mel, vand og kærlighed!”) med i fine brune papirposer. ”Ellers får grisene dem bare…” Og så fik jeg lov til at tage rosmarin, salvie og citrontimian med fra deres store spand foran brødhuset.

Dejligt at komme et sted, hvor stemningen er stille og rolig, meget venskabelig, fyldt med humor og masser af snak. Der er fokus på bæredygtighed og de simple detaljer, og det er ”så ærligt,” som Freja så rigtigt sagde… Og 100 kr. hver har man lige råd til – for god stemning og gode råvarer. Vi ses igen Nordisk Brødhus!

Nordisk Brødhus ligger på Rantzausgade 58

Reklamer

20 responses to “Nordisk Brødhus

 1. idamour august 26, 2012 kl. 12:09 pm

  Sikke et dejligt indlæg. Kører forbi dette sted hver dag – nu skal jeg derind. Fint med en blog om Nørrebro – som jeg også elsker. Må straks tjekke mere af din blog ud. god søndag til dig 🙂

  • noerrebro august 26, 2012 kl. 6:57 pm

   Og sikke en dejlig søndagsbesked fra dig 🙂
   Jeg har været ret uheldig med brunchsteder på det seneste, så jeg er glad for endelig at have fundet et sted, hvor maden er lækker og ejerne super flinke. Og så er det jo fantastisk med bæredygtighed og økologi.

 2. SWEET PETROLEUM august 27, 2012 kl. 1:18 pm

  MMh kan næsten dufte brødet! Det skal prøves 🙂

 3. Fru Buur Bækgaard august 28, 2012 kl. 9:48 am

  Lækkert! Jeg glæder mig til at bruge mit værdibevis dertil!

 4. Annette september 14, 2012 kl. 2:03 pm

  Kors hvor ser det alt samme godt ud, MEN kunne I ikke droppe aluminiumsbakker – de falder da helt uden for konceptet og er svært miljøbelastende 🙂

  • noerrebro september 14, 2012 kl. 7:58 pm

   Du har ret… Det tænkte jeg også, da jeg fik engangskrusene, for de har jo så meget fokus på bæredygtighed…

   • Lennart september 16, 2012 kl. 6:06 pm

    Fordi vores rugbrød skal bages i noget, og andre normale forme er alt for tunge. Til at skubbe ind og ud af oven. Vi laver 100 om dagen, som har en vægt på 1 kg. Det ville umuligt andet. Så genanvender vi dem, 4 -5 gange og derefter som brød bakker. Så jeg tror de har udtjent deres pligter ;-).

    Jeg er virkelig glad for i skiver om os. Det betyder meget:-)

 5. Birgit Munk oktober 7, 2012 kl. 8:06 pm

  Så kom jeg også forbi dette helt fantastiske brødhus. Vi har nydt de lækre brød i 3 dage. Vi kommer helt sikkert igen og køber brød. Især croissanterne var helt vildt lækre.

 6. Elsebeth januar 5, 2013 kl. 1:28 pm

  Min søn havde engang et af Lennarts lækre rugbrød smækfuld af dejlige kerner med hjem til Sønderjylland. Da det kun måtte opbevares i posen, blev skorpen så hård, at jeg til sidst ikke kunne skære gennem den. Brækkede de sidste 7-8 cm i stykker og blødte dem op i vand. I stedet for at koge perlebyg til mine brødboller brugte jeg “rugbrødsblandingen”. Det resulterede i nogle dejlige boller med en skøn farve. Så har du et stykke af det kernefyldte rugbrød til overs – blød det op og kom det i dit eget hjemmebagte brød – det vil Lennart sikkert også synes er en god idé! Vi sønderjyder kan nemlig ikke lide at smide god mad væk.

  • noerrebro januar 5, 2013 kl. 6:57 pm

   Det er en god idé! Og dejligt at brød går Danmark rundt 😉
   Her på Nørrebro kan vi heller ikke lide at smide mad væk – der er alt for meget madspild, og der er så mange måder, man kan anvende sine rester på! Så det er godt med lidt madrest-idédeling

 7. Per juni 7, 2013 kl. 5:39 pm

  Det er bare det bedste sted at kikke forbi 🙂 Sådan skal det være! Føler mig heldig blot at bo i nærheden 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: